Nisan HMGS sınavı geçtiğimiz Pazar günü yapıldı. Tabii bu sınav yapıldıktan sonra üzerinde birçok tartışma söz konusu oldu, halen de tartışmalar devam ediyor. Bu tartışmaların odağında sınavın zorluğu meselesi var.

 

Özellikle baktığımız yorumlara, edindiğimiz gözlemlere, bu konuda tecrübeli kişilerle yaptığımız istişarelere dayanarak bu sınavın orta ve üstü zorlukta, bir kesime göre de çok zor bir sınav olduğunu tespit etmiş bulunmaktayız. Adayların buradaki 70 puan barajını aşmaları için 120 sorudan en az 84’ünü doğru yanıtlamaları gerekiyordu. Ve buradaki genel tabloyu dikkate alarak net rakamlar açıklandığında geçme oranında büyük bir başarısızlığın söz konusu olacağını öngörüyoruz. Geçtiğimiz Eylül ayındaki sınavda 10 adaydan 6’sının başarısız olduğu açıklanmıştı. Bu oranın başarısızlık olarak bu sınavda daha da artacağını düşünüyoruz.

 

Özellikle adayları zorlayan kısımların buradaki ders sayısının fazlalığı, kapsam genişliği, net bilgi soruları, bilgiye dayalı muhakeme soruları olduğunu söyleyebiliriz. ÖSYM’nin birçok sınavından farklı olarak HMGS’de ders sayısının çok fazla olmasının, süreci zorlaştıran ana etmen olduğunun kanaatindeyiz. Yine geçtiğimiz sınava göre eklenen 4 ders (Genel Kamu Hukuku, Milletlerarası Hukuk, Milletlerarası Özel Hukuk, Sosyal Güvenlik Hukuku) ile kapsamın daha da artması sınavı zorlaştıran bir unsur oldu.

 

Açıkçası birçok kişinin beklentisinin aksine Hâkimlik / Savcılık sınavı zorluğuna yakın veya o seviyede bir sınav olduğu konusunda da çok fazla yorum var. Hatta bu konuda Hâkimlik / Savcılık sınavından da zor olduğu görüşlerini de okuduk. Ezcümle, HMGS’nin artık bize ciddi bir şekilde iyi bir hazırlığın gerektirdiği mesajını verdiğini söyleyebiliriz. Geçilemediği takdirde adaylar avukatlık stajını başlatamadıkları gibi hedefinde Hâkimlik / Savcılık mesleği olan hukukçular ise bu sınavlara giremiyorlar. Ve devamında diğer HMGS’yi yani Eylül ayındaki sınavı bekleyip başarılı olmaları gerekiyor. 

 

Peki bundan sonra ne yapılabilir? Başarısız olan arkadaşlarımız ve önümüzdeki aylarda mezun olacak arkadaşlarımız bu yıl içerisinde Eylül HMGS’ye girecekler.

 

Vakit kaybetmeden Eylül HMGS’ye hazırlanmakta büyük bir fayda var. Çünkü ders sayısını ve kapsam genişliğini düşünerek iyimser bir yaklaşımla her bir derse bir hafta ayrılsa bile buradaki hazırlık yine 5-6 aylık bir sürece tekabül edecektir. Özellikle Hâkimlik / Savcılık isteyen arkadaşlarımızın aynı zamanda Aralık ayında yapılması beklenen Hâkimlik / Savcılık sınavına da hazırlanmaları gerekiyor. Son 5 yıla baktığımızda Hâkimlik / Savcılık sınavlarının oldukça seçici, talebin yüksek olduğu sınavlar olduğunu söylemek mümkün. Sadece HMGS bazlı çalışıldığında Eylül HMGS sonrası açıklanma sürecini de düşünürsek Hâkimlik / Savcılık sınavlarına ancak ve ancak 1-1.5 aylık bir çalışma dönemi olacaktır. Bu sürede zor ve bilgiye dayalı olması beklenen bu sınavlar için yetersiz kalabilecektir. Yine son yapılan HMGS’ye de bakılarak Eylül HMGS’nin de çok kolay bir sınav olmayacağı düşüncesindeyiz.

 

Bu hususlar dikkate alındığında bu dakikadan sonra yapılması gereken en önemli hamlenin iyi bir planlama, başarı stratejisinin belirlenmesi ve vakit kaybetmeden uygulamaya geçilmesi düşüncesindeyiz. Tabii şuna da değinmeden geçmek istemem. Buradaki kayıplar, başarısızlıklar birçok psikolojik probleme ve umutsuzluğa yol açabilir. Avukatlık ve Hâkimlik / Savcılık hayali kurup bu hayalinde biraz gecikmeler yaşayacak arkadaşlarımız olacaktır. Ancak şunu bilmeliyiz ki, hukuk fakültesini kazanan ve hakkıyla mezun olan adayların iyi bir planlama ve sonrasında bunu uygulama süreciyle burada başarılı olmaları mümkündür. Geleceğin avukatlarına, hâkim / savcılarına ve fark yaratacak aydın zihinlere katkısı olması dileklerimle. Sevgilerimle.

 

Av. Özgür ÖZSOY

Yorum Bırakın